Postura corectă și fericirea: există o legătură directă (studiu)

Lucrezi la birou și simți că nu mai ai stare pe scaun din cauza poziției? Pe lângă beneficiile estetice, simpla corectare a posturii atunci când stai în șezut ar putea îmbunătăți starea de spirit, iar potrivit unui nou studiu ar putea contribui chiar la ameliorarea simptomelor de depresie.

De exemplu, în momentele în care te simți abătut sau obosit, ai tendința să ai o poziție curbată, încovoiată a spatelui sau în termeni populari, „cocoșată”. Iar când adopți o postură corectă, acest lucru a fost corelat cu o mai bună dispoziție și recâștigarea încrederii în tine.

Deoarece mai multe studii au analizat relația dintre corectarea posturii și redarea stării de bine, atenția cercetătorilor a fost îndreptată către persoanele care sufereau de depresie, pentru a observa dacă există beneficii similare și în cazul simptomelor depresive. Mai ales că depresia este în topul celor mai debilitante boli din lume la acest moment.

Cei 61 de voluntari participanți la studiu prezentau simptome depresive, evaluate cu ajutorul unui chestionar. Ulterior aceștia au fost împărțiți în două grupuri și au avut de îndeplinit diferite sarcini menite să inducă stresul și implicit să amplifice simptomele de depresie.
O parte au fost sfătuiți și chiar ajutați să își corecteze, respectiv să mențină o postură adecvată atunci când realizau sarcinile, iar celor din cel de-al doilea grup li s-a permis să adopte orice poziție au dorit, nefiind atenționați sau îndrumați să renunțe la pozițiile vicioase.

La finalul experimentului, cercetătorii au remarcat în rândul persoanelor ce au avut o postură corectă creșterea entuziasmului și faptul că s-au simțit mai puțin obosiți, „ aveau mai multă energie și resimțeau mai puțin negativism”.

Citește și Aplicația care îți îndreaptă spatele…

Rezultatele studiului trebuie tratate cu precauție pentru că nu s-a putut stabili o relație tip cauză-efect și nici nu este clar cât timp ar putea persista aceste efecte ale reeducării posturale asupra dispoziției. De asemenea nu sugerează că îmbunătățirea posturii este o strategie de tratament acceptată pentru depresie.
Totuși, evitarea pozițiilor vicioase și corectarea posturilor nocive pe care le adopți zilnic sunt considerate intervenții binevenite, ieftine, accesibile și care nu necesită mult efort ce pot induce beneficii asupra psihicului și asigură buna funcționare a sistemului musculo-scheletal și articular.

Un kinetoterapeut bine pregătit te poate ajuta să identifici și să corectați împreună carențele din biomecanica și postura corpului tău.

Studiu original: Upright posture improves affect and fatigue in people with depressive symptoms, Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry (2017).