Mit distrus sau poate nu: vremea nu influențează durerile martie 17, 2017

Vremea nu joacă niciun rol în simptomele asociate durerilor de spate sau osteoartritei.

Multă vreme s-a crezut că episoadele de dureri de spate sau artrită pot fi declanșate de schimbările de temperatură, umiditate sau presiune atmosferică.

Convingerea populară care susține că durerile articulare și vremea rea sunt strâns legate dateaza încă din timpul romanilor antici. Dar cercetările Institutului George pentru Sănătate Globală (The George Institute for Global Health) sugerează că oamenii își aduc aminte de durerile suportate doar în zilele ploioase și reci. Dar nu își amintesc la fel de bine durerile din zilele călduroase și însorite.

Aproape 1000 de pacienți cu dureri de spate și 350 cu osteoartrită au fost recrutați pentru aceste studii desfășurate în Australia. Datele despre starea vremii provenite de la Institutul Meteorologic Australian au fost monitorizate pe toată durata studiilor. Ca metodă de control cercetătorii au comparat vremea la momentul în care pacienții au raportat durerea cu condițiile meteorologice cu o săptămână și cu o lună înaintea instalării durerii.

Rezultatele au arătat că nu există nicio asociere între durerile de spate și temperatură, umiditate, presiune atmosferică și precipitații. Totuși, temperaturile ridicate au crescut discret șansele apariției durerilor de spate joase. Dar creșterea nu a fost considerata de importanță clinică.

Prof. Manuela Ferreira, cea care a condus acest studiu a precizat: „Oamenii care suferă de una dintre aceste afecțiuni nu ar trebui să se concentreze pe vreme, pentru că aceasta nu are o influență semnificativă și nu poate fi controlată de om.”

Prof. Ferreira a adăugat: „Ce este cu adevărat important însă este ca noi să ne concentrăm pe aspecte pe care le putem controla, precum ameliorarea durerilor și a prevenirii lor.”

Studiile s-au desfășurat în toată Australia la temperaturi cuprinse între 5 grade și 32 grade Celsius.

Adevărul însă se află, ca deobicei, la mijloc. Realitatea din cabinetele de kinetoterapie românești și europene sugerează că aceste dureri pot apărea în condiții extreme de umiditate și frig. Condiții care, într-adevăr, nu se regăsesc în Australia. Deasemeni, durerile articulare se pot manifesta și la altitudini mari, precum pe munte sau în timpul unui zbor cu un avion mai vechi.

Informează-te din surse avizate și nu uita, Îndreaptă Spatele!

Sursa originală: Keira Beilken, Mark J. Hancock, Chris G. Maher, Qiang Li, Daniel Steffens. Acute Low Back Pain? Do Not Blame the Weather—A Case-Crossover Study. Pain Medicine, 2016; pnw126 DOI: 10.1093/pm/pnw126