Video: Cum să îți alegi scaunul de birou
Mulți producători de scaune de birou le prezintă la vânzare cu titlul de „scaun ergonomic” și promit să te țină departe de durerile de spate. Este chiar așa sau îți fac mai mult rău?Invitat la TV Apollonia în emisiunea „Oameni de succes”, kinetoterapeut și trainer de educație posturală pentru angajați, Alexandru Lefter, a dezvăluit criteriile principale pentru alegerea unui scaun de birou cu adevărat ergonomic.
Unii ar crede că rotilele scaunului ar avea o importanță în ergonomie. Dar acest aspect prezintă utilitate doar în mobilitatea, amenajarea sau curațarea unui birou.
Scaunul trebuie să poată fi reglat pe înălțime. Astfel, indiferent de înalțimea utilizatorului, genunchii acestuia să poată fi îndoiți la 90 de grade, iar coatele să fie sprijinite pe birou, tot la 90 de grade.
Șezutul scaunului trebuie să fie reglabil și foarte consistent. În cazul unei afecțiuni deja existente, la nivelul șoldului, bazinului sau spatelui, unui utilizator îi va fi de mare ajutor reglajul rampei/pantei. Consistența, grosimea, pernuței șezutului este foarte importantă pentru că trebuie sa asigure o bună absorbție a greutății corporale fără să se subțieze în timp. Acest ultim aspect preia mult din stresul exercitat asupra coloanei lombare.
Citește și 5 pași de făcut pentru o postură mai bună la birou…
Spătarul trebuie să fie poziționat la un unghi de maximum 100 de grade. Dacă spătarul nu este reglabil, asigură-te că unghiul acestuia față de spătar nu depășeste 95-100 de grade (90 de grade dacă permite designul scaunului). Ochii tăi privesc monitorul, iar dacă ești prea lăsat pe spate, capul va ramâne în linia orizontală și nu va fi aliniat cu coloana vertebrală, deci te „cocoșezi” fără să îți dai seama. De asemeni, ideal ar fi ca spătarul să fie suficient de înalt pentru a-ți putea sprijini și capul. Măcar din când în când, căci doar muncești, nu lenevești.
Zona lombară este cea mai importantă. Partea joasă a coloanei vertebrale este scobită în mod natural, iar pe toată durata zilei, dacă nu prestezi muncă activă fizic, acea curbură trebuie să fie susținută pentru a nu se întinde mai mult decât necesar. Trage fundul în scaun! De aceea scaunul trebuie să ofere o susținere lombară foarte bună și pernuța să nu se deformeze în timp. Ține cont și de greutatea corporală – cu cât corpul tău cântărește mai mult, cu atât mai solid scaunul ales va trebui să fie.
Citește și Workshop-uri de educație posturală…
Prețul scaunului influențează calitatea acestuia? Da! Foarte multe dintre scaune sunt produse în China, deci sunt mai ieftine. Dar bucuria dispare atunci când constați că dacă ești mai înalt de 1,80m capul tău depășeste înălțimea spătarului și suportul lombar nu susține decât fesele. Vezi continuarea în video…